Isten hozott az oldalamra !!!

''Szállj szent turul! Ó, szállj, szállj szent turul, fent a magyar égen, hozd el távoli fiaidnak a várva várt feltámadást!'' Majorváry Szabó Sándor

1908 Bartók Béla-Azt mondják.wmv3:48 1908 Bartók Béla-Azt mondják.wmv


Szent László címere jobbra fent, Ingeram-Codex

Szent László címereÁrpád sávos címer: A hétszer vágott mező (az Árpád-sávok) a 13. században jelent meg először az uralkodói pecséteken, ettől kezdve az Árpád-házhoz kapcsolódott családi címerként.

arpadsav_cimere.pngI. Imre címere kilenc oroszlánnal az 1202-es aranybulláról. Ugyancsak ez szerepel II. András 1222-es Aranybullájának pecsétjén.

I. Imre címereAz Anjou-házi királyok örökösödési jogukat hangsúlyozandó megtartották, és kiegészítették az Anjouk családi címerében szereplő liliommal. Ennek nyomán a 15. században a vegyesházi uralkodók többnyire szintén beillesztették saját családi címerükbe.

Anjou-házi címerA bizánci származású kettőskereszt a 13. századtól szerepel a magyar királyok címerében, mint a keresztény királyi hatalom jelképe, kezdetben pénzérméken jelenik meg, III. Béla korában először pajzson.

Bizánci  kettőskeresztA hármas halom a szakértők szerint eredetileg csupán alátámasztásul szolgált, a magyar heraldika ugyanis nem kedvelte az ún. „lebegő” ábrázolásokat. A 14. századból még ismert olyan címerábrázolás, amelyen csupán egy domb van, ez a 15. századra alakult hármas halommá. A korona – amely szintén az uralkodói hatalom jelképe – szintén a 15. században került a kereszt alá. A hármashalom V. István pecsétjén található gótikus lóhereívként, csak a reneszánsztól válik kerek, majd a barokk kortól parabolikus formájú hegycsoporttá.

Hármashalom,  kettőskeresztI. Ulászló király címere (1440–1444).

I. Ulászló címereA Mátyás király pecsétjén szereplő címer (1464).

Mátyás király  címereA két pajzsmező eggyé szervezése a 14. század végén kezdődik meg, de csak Habsburg Rudolf császár (1576-1608) idejében véglegesül. A 15. századtól kezdték az uralkodói címert egyben országcímernek tekinteni.

Két mező együttAz 1867. évi kiegyezést követően a jelenlegi címert nevezték kiscímernek.

KiscímerAz ún. középcímer közepén ennek a pajzsa szerepelt, fölötte a korona, körülötte a társországok címerei:

Középcímer1         Középcímer2

         (1890)                             (1915)
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 39
Heti: 309
Havi: 673
Össz.: 526 193

Látogatottság növelés
Oldal: Nemzeti jelképeinkről
Isten hozott az oldalamra !!! - © 2008 - 2024 - szekelymagyar.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »